Dierenspeciaalzaak

't Parkietje

H. Consciencestr. 5

9140 Temse

't Tofste dierenwinkeltje van Temse

De maanvis of scalare

Oorsprong

De maanvis (of scalare) behoort tot de familie van de cichliden afkomstig van het Amazonegebied.

De naam 'maanvissen' is ontstaan dankzij de bijzondere vorm van deze vis. Het lijf is geheel samengedrukt, net als bij de Discusvis. Het samengedrukte lijf heeft een ronde 'maan'vorm. Ook de wetenschappelijke familienaam, Pterophyllum, is op deze manier ontstaan. Pterophyllum is een samenvoeging van de Griekse woorden pteron (vin, vleugel, zeil) en phyllum (blad.) Doordat het lichaam zo is samengedrukt, spreekt het voor zich dat de organen zich niet op de normale manier hebben verdeeld. Bij Maanvissen bevinden de organen zich dan ook tot in het staartgedeelte. Dit geldt vooral voor de zwemblaas. De anus en de geslachtsorganen zijn juist meer naar voren geplaatst dan bij normaal gevormde vissen, de geslachtsklieren lopen bijna verticaal.

Kenmerken

Redelijk vreedzame vis die in een school gehouden moet worden. Houdt minimaal 2 a 3 exemplaren. Houdt ze niet met barbelen of heel kleine vissen (minimaal 5cm). Barbelen zullen aan de sprieten van de maanvissen gaan knabbelen, en kleine vissen (bijvoorbeeld neons of kardinalen) zullen je manen als aanvullig op de maaltijd zien. De maanvis is zeer rustig en zwemt geen grote afstanden, ze hebben een voorkeur voor de middelste waterlaag.

Geslachtsonderscheid : Zeer lastig te zien, soms is het mannetje wat intenser van kleur maar dit geeft geen uitsluitsel. Alleen tijdens de paring, dan heeft het vrouwtje een geslachtspapil (net voor de anaalvin). Volwassen maanvissen kunnen ongeveer tien centimeter hoog worden, afhankelijk van de kweekvariant. Kweekdieren worden gemiddeld vijf jaar oud.

Huisvesting

Houdt maanvissen in aquaria die minimaal 50cm hoog zijn, een geschikte lengte is minimaal 120cm. Zorg voor voldoende (hoge) beplanting, drijfbeplanting en andere schuilmogelijkheden (bijvoorbeeld in de vorm van kienhout) Maanvissen hebben een speciale voorkeur voor Vallisneria. Je zult zien dat je maanvissen vaak tussen de planten "staan." Breng het liefst een donkere bodem aan, dit laat de kleuren van de vissen beter uitkomen. De watertemperatuur moet tussen 24 en 28 graden Celsius liggen. De zuurtegraad mag niet te hoog zijn en liefst een lage kaliumhardheid. Waterfilter en verlichting horen bij de basisrusting. Het water mag niet te sterk stromen. Bij schrik of stress trekken de kleuren van de maanvis weg.

Verzorgen en hanteren

Dagelijks de vissen even bekijken om te zien of ze gezond zijn. Controleer de watertemperatuur en verwijder eventuele voedselresten. Haal elke week lossen plantenresten weg. Test regelmatig het water met testsetjes verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Indien problemen met het water kan de betere dierenspeciaalzaak u verder helpen met raad en eventuele producten. Maak het mechanische deel van de filter regelmatig schoon, maak de ruiten schoon met een magneetveger, krabber of filterwatten.

Voeding

Maanvissen eten dierlijk voer, zoals muggenlarven, watervlooien levend of diepgevroren en ook droogvoer. Laat diepvriesvoer eerst ontdooien. Afwisseling in het voer is belangrijk om de vissen gezond te houden.

Jonge maanvissen kunt u ook voeren met Artemia of watervlooien. Voer zoveel als de vissen in 1 tot 2 minuten op kunnen eten. Als de maanvissen weigeren te eten, kan dit een teken zijn dat het water vervuild is. Droogvoer nooit op de lichtkap laten staan, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

Kweek

Vrij eenvoudig mits je een goed kweekstel hebt. De eieren worden afgezet op vaak brede bladeren en bewaakt door beide ouders. Beschimmelde eitjes worden verwijderd. Ze bewaaieren of en toe de eieren met de vinnen, zodanig dat er vers water langs de eitjes gaat. Dit voorkomt het beschimmelen van de eieren. Een ideale kweekbak bevat Vallisneria en verticaal neergezette leisteen. De ouders zullen eerst de afzetplaats oppoetsen, waarna de eieren worden gelegd. Na het uitkomen (na een dag of vijf) teren de jongen op een dooierzak. De jongen worden na hun geboorte beschermd door de ouders. Als de dooierzak bij de jongen verdwenen is, begin dan te voeren met artemia. Later kun je ze ook watervlooien en cyclops geven.

Wij verschaffen u graag alle informatie en benodigdheden. Veel geluk ermee!